About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 1)..

Η Γλώσσα Σώματος των Κουνελιών (part 1,2,3,4)..

Αν νομίζετε πως τα κουνέλια δεν μας «μιλάνε» κάνετε μεγάλο λάθος. Επειδή δε βγάζουν παρά μικρούς και διακριτικούς ήχους, πολλοί θεωρούν πως αδυνατούν να εκφραστούν και πως η επικοινωνία με το κατοικίδιο καθίσταται αδύνατη. 

Έτσι, τα κουνέλια είναι πολύ παρεξηγημένα πάνω σε αυτό το θέμα και, δυστυχώς, αυτή είναι η πηγή κάθε προβλήματος.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε τι σας λέει το κουνέλι σας, είναι να το παρατηρείτε. Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και κουνελιού έγκειται στην όραση κι όχι στην ακοή. Διότι, κάποιες φορές, η γλώσσα του σώματος είναι πιο δυνατή και ειλικρινής από τους ήχους.

Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα σας «μεταφράσω» μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές κινήσεις των κουνελιών:

Τα έντονα και χαριτωμένα πηδηματάκια στον αέρα αποτελούν έκφραση χαράς.

Όταν σηκώνονται όρθια και κάθονται στα πίσω πόδια, σημαίνει πως προσπαθούν να αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη του περιβάλλοντός τους. Αυτό παρατηρείται κυρίως όταν προσπαθήσουν να δουν κάτι υπερυψωμένο ή όταν ακούσουν κάτι που θεωρούν παράξενο.

Το δυνατό χτύπημα των πίσω ποδιών είναι σήμα κινδύνου! Δείχνει ότι κάτι άκουσαν ή εντόπισαν και που θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρείται απειλή. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται όταν τα αιφνιδιάζετε και τα τρομάζετε, όταν δημιουργείται μεγάλος θόρυβος ή όταν μπαίνετε απότομα στο χώρο τους. Επίσης, παρατηρείται όταν τα «εκθέσετε» σε χώρο, που τα κάνει να αισθάνονται ανασφαλή. 

Τα κουνέλια, ως νυκτόβια ζώα, είναι λογικό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας. Μην παραξενευτείτε αν δείτε το κουνέλι σας να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά. Παρόλο που υπάρχουν κουνέλια που τα κλείνουν εντελώς, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει πως θα δυσκολευτούμε να καταλάβουμε πότε το κατοικίδιό μας κοιμάται. Ενδείξεις αποτελούν η μύτη τους, η οποία επιτέλους ηρεμεί, το κεφάλι τους που μπορεί να πάρει βαθειά κλίση και κάποιες απαλές συσπάσεις, που θεωρούνται φυσιολογικές.

Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσετε πως το κουνέλι σας ακολουθεί ή ότι κάνει κύκλους γύρω από τα πόδια σας. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι σας προστατεύει (το κάνουν και οι σκύλοι). Επίσης, είναι ένας τρόπος να αποζητά την προσοχή σας και τα χάδια σας.

Μερικά κουνελάκια φοβούνται και δεν μας αφήνουν να τα πάρουμε αγκαλιά. Αν προσπαθήσετε να το σηκώσετε κι εκείνο σας αποφύγει, μην επιμείνετε! Με αυτό τον τρόπο, μειώνετε την πιθανότητα να το ξαναπάρετε αγκαλιά.

TIP: Ξαπλώστε ή καθίστε στο πάτωμα κι ελάτε στον κόσμο του! Τα κουνέλια είναι πολύ περίεργα ζώα και θα σας πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει. Άφηστε το να σας επεξεργαστεί και κάποια στιγμή θα ανέβει πάνω σας από μόνο του! 

Το τρίξιμο των δοντιών τους θεωρείται φυσιολογικό. Όμως, το έντονο και δυνατό τρίξιμο σημαίνει ότι το κουνέλι πονάει. Για να καταλάβετε αν πονάει, προσέξτε αν τα μάτια του είναι μισόκλειστα ή αν το σώμα του είναι καμπουριασμένο και ανήσυχο. Μικρές λεπτομέρειες σας δείχνουν πότε το κουνελάκι σας δεν αισθάνεται καλά. 

Τα αρσενικά κουνέλια, έπειτα από 6 – 9 μήνες (που ωριμάζουν σεξουαλικά), «καβαλούν» διάφορα αντικείμενα, όπως: παντόφλες, μαξιλάρια, λούτρινα παιχνίδια, ακόμη και τα πόδια μας. Αυτό δείχνει ότι το κουνέλι σας είναι έτοιμο για ζευγάρωμα. Για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, κάποιοι επιλέγουν την στείρωση, όπου το κουνέλι ηρεμεί 1 μήνα αργότερα. Αλλά, αν θέλετε την γνώμη μου, μην το στειρώσετε! Νιώθουν την αλλαγή και είναι μια ενέργεια ενάντια στη Φύση!

Επίσης, αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται σε κουνέλια του ίδιου φύλου. Όχι μόνο στα αρσενικά αλλά και στα θηλυκά. Αυτό συμβαίνει για να υποδηλώσουν την κυριαρχία τους, όταν ζουν στον ίδιο χώρο. Το κυρίαρχο κουνέλι θα «καβαλήσει» το άλλο για να του δείξει ποιος έχει το «πάνω χέρι». Μόλις αυτό καθοριστεί, η συμπεριφορά σταματάει.

Τα κουνέλια έχουν τη συνήθεια να κάθονται σε μια γωνιά, δίπλα στον τοίχο ενός δωματίου. Αυτή η συνήθεια πηγάζει από το ένστικτό τους να μην μπορούν τα αρπακτικά να τα αιφνιδιάσουν από πίσω.

TIP: Για να κάνετε το κουνελάκι σας να αισθάνεται πιο σίγουρο κι ασφαλές, τοποθετήστε το κλουβί του δίπλα σε τοίχο. Φροντίστε η πίσω πλευρά του κλουβιού να εφάπτει πλήρως. Φυσικά, με την προϋπόθεση πως η πόρτα του δωματίου ανοίγει από μπροστά.

Όταν το σώμα του βρίσκεται κοντά το έδαφος, τα αφτιά του είναι κολλημένα πίσω και το κεφάλι του χαμηλωμένο, σημαίνει πως έχει φοβηθεί και προσπαθεί να γίνει λιγότερο ορατό στον εχθρό.

Επίσης, μπορεί να σημαίνει πως «υποκύπτει» στον ιδιοκτήτη του, όταν εκείνος πάει να το χαϊδέψει.

Όταν τα αφτιά του κουνελιού είναι σηκωμένα όρθια και προς τα μπρος, σημαίνει πως προσπαθεί να εντοπίσει και να καταλάβει αυτό που βρίσκεται μπροστά του. Συνήθως συνδυάζεται με ένα απαλό ανεβοκατέβασμα του κεφαλιού του.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 2)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 3)..

Share your Bunny Thoughts..