About Bunnies.. · Grooming ✿

Να χτενίζετε τακτικά το κουνέλι σας..

Να χτενίζετε τακτικά το κουνέλι σας..

Μην παραμελείτε τη γούνα του κουνελιού σας! Aκόμη κι αν είναι κοντότριχο, πρέπει να τη βουρτσίζετε συχνά για να απομακρύνετε το νεκρό τρίχωμα. Αν δεν το κάνετε, οι συνέπειες στην υγεία του θα είναι σοβαρές. Και μην σκεφτείτε να το κάνετε ποτέ μπάνιο, μπορεί να του κοστίσει τη ζωή!

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γάτες, έτσι και τα κουνέλια αγαπάνε την καθαριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ασχολούνται με τη γούνα τους, γλύφοντάς την σχολαστικά για να απομακρύνουν τις βρωμιές και να δείχνει περιποιημένη. Επομένως, αν έχετε κουνέλι στο σπίτι, πέρα από το να καθαρίζετε τον προσωπικό του χώρο, σας προτείνουμε να ασχοληθείτε και με την καθαριότητα του τριχώματός του. Ειδικά, όταν το κουνέλι σας ανήκει σε κάποια μακρύτριχη ράτσα όπως, για παράδειγμα, τα κουνέλια Ανγκόρα που πρέπει να χτενίζονται καθημερινά.

Το ζώο δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του τόσο όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να καταπίνει τις τρίχες, κάτι που εν καιρώ θα επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του.

Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα σας εξηγήσω με ποιον τρόπο μπορούμε να φροντίζουμε τη γούνα του κουνελιού μας. Φυσικά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, μόνο προσοχή καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζώο, που οποιαδήποτε απότομη κίνηση μπορεί να το τραυματίσει.

Πώς ξεκινάμε..

Κάθε φορά που θέλετε να περιποιηθείτε τη γούνα του κουνελιού σας, θα ξεκινάτε με τον ίδιο τρόπο: Παίρνετε στα χέρια σας τον μικρό σας φίλο, τον χαϊδεύετε και του μιλάτε τρυφερά ώστε να αισθανθεί οικεία. Αν η σχέση που έχετε αναπτύξει με το ζωάκι σας είναι ούτως ή άλλως ζεστή, δε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα σ’ αυτό το στάδιο. Το σίγουρο όμως είναι πως αυτό το στάδιο δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ασχοληθείτε μαζί του κάποια λεπτά και μετά, με προσοχή, ακουμπήστε το στο σημείο που θα γίνει ο καλλωπισμός.

TIP: Μπορείτε να του δώσετε κάποια λιχουδιά, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Πιστέψτε με, θα παίξει κι αυτή το ρόλο της.

Χτένισμα..

Η συχνότητα με την οποία χτενίζουμε το κουνέλι μας εξαρτάται κυρίως από τη φυλή του.

Οι μακρύτριχες φυλές πρέπει να χτενίζονται απαραιτήτως καθημερινά, ενώ οι κοντότριχες 1-2 φορές την εβδομάδα, με εξαίρεση τις περιόδους που αλλάζουν τρίχωμα, όπου θα πρέπει να χτενίζονται πιο συχνά.

Αυτό συμβαίνει 4 φορές το χρόνο, με τις 2 από αυτές, το τρίχωμα που πέφτει να είναι περισσότερο. Αν, λοιπόν, μέχρι σήμερα ανήκατε σ’ εκείνους που δεν χτένιζαν το κοντότριχο κουνέλι τους, πρέπει να αλλάξετε τακτική.

Τα κουνέλια δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το νεκρό τρίχωμα τόσο καλά όσο οι γάτες. Για την ακρίβεια, δεν μπορούν να το καταφέρουν καθόλου! Έτσι, κάθε τρίχα που καταπίνουν περνάει μέσα από το πεπτικό τους σύστημα και μπορεί να φράξει το έντερο τους. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, αυτή η δυσάρεστη κατάσταση απαιτείται συχνό βούρτσισμα και λήψη πολλών φυτικών ινών.

Σε ό,τι αφορά το είδος της βούρτσας, κατάλληλες θεωρούνται οι εύκαμπτες με λαστιχένια δόντια. Όταν όμως το κουνέλι σας είναι μακρύτριχο, απαιτείται συγκεκριμένο είδος βούρτσας που θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζώων.

Ποτέ μπάνιο!

Ούτε να το σκέφτεστε, δεν συνιστάται! Το μπάνιο προκαλεί έντονο στρες στα κουνέλια κι επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, κυρίως καρδιακά. Χωρίς να θέλουμε να σας πανικοβάλλουμε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κουνελιών που έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια μπάνιου!

Επίσης, το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο στα σαπούνια και η γούνα τους στεγνώνει δύσκολα, όσο καλά κι αν τη σκουπίσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται δερματοπάθειες από την υγρασία ή το κουνέλι να κρυολογεί άσχημα.

 

Οποιαδήποτε βρωμιά στη γούνα του κουνελιού σας δεν θα πρέπει να σας αγχώνει. Θα φύγει σταδιακά, μόνη της, αφού το κουνέλι αυτοκαθαρίζεται συχνά και ασφαλώς με το συχνό βούρτσισμα. Παρόλα αυτά αν, για κάποιο λόγο, πρέπει να αφαιρεθεί βρωμιά από τη γούνα του κουνελιού, την καθαρίζουμε μόνο με ένα βρεγμένο πανί με χλιαρό νερό, τοπικά. Στοτέλος, απομακρύνουμε την υγρασία από το συγκεκριμένο σημείο με μεγάλη προσοχή.

Πηγή: http://www.katoikidio.gr/

Share your Bunny Thoughts..