About Bunnies.. · Biology ✿

Άγριο Κουνέλι (Η Άγρια Φύση)..

1

Το Άγριο Κουνέλι είναι μικρότερο από τον Λαγό. Έχει μήκος 35-40 cm, ύψος 16-18 cm και βαρος 1-2 kg. Το χρώμα της γούνας του είναι κυρίως γκριζοκάστανο και το κάτω μέρος της είναι πιο ανοιχτό, που καταλήγει σε μια σχεδόν λευκή κοιλίτσα. Η ουρά του είναι πολύ κοντή, δηλ. περίπου 6-7 cm, με μαύρο περίγραμμα.

Τα μάτια του Άγριου Κουνελιού βρίσκονται στο πλάι του κεφαλιού του, χωρίς να προεξέχουν, όπως του Λαγού. Τα αυτιά του είναι σαφώς μικρότερα από του Λαγού.

Είναι νυκτόβιο ζώο και βγαίνει για βοσκή με τη δύση του ηλίου. Επιστρέφει στη φωλιά του με την αυγή.

Συναντάται σε πεδινές και λοφώδεις περιοχές, όπου υπάρχει άφθονο χορτάρι και θάμνοι. Σπάνια το συναντάς σε υψόμετρο άνω των 600 m. Το Άγριο Κουνέλι υπάρχει παντού, εκτός από την Αρκτική και την Αυστραλία.

Τα Άγρια Κουνέλια μπορούν να ζήσουν σε σχισμές βράχων, αλλά κυρίως κατασκευάζουν λαγούμια ή υπόγειες στοές (κονικλώνες). Τόσο τα λαγούμια όσο και οι υπόγειες στοές, χωρίζονται σε πολλές διακλαδώσεις, οι οποίες επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον. Οι στοές βρίσκονται συνήθως σε βάθος 3 m και έχουν συνολικό μήκος γύρω στα 50 m. Κατασκευάζονται με τη βοήθεια των νυχιών που έχουν στα μπροστινά πόδια τους. Το ύψος των στοών φτάνει τα 15-17 cm, ενώ του κύριου χώρου διαμονής τα 30-60 cm.

2

Σε αντίθεση με τον Λαγό, το Άγριο Κουνέλι είναι κοινωνικό ζώο. Δεν ζει ποτέ μόνο του αλλά μαζί με άλλα Άγρια Κουνέλια και σχηματίζουν την λεγόμενη «Αποικία». Σε μια αποικία παρατηρείται πλήρη ιεραρχία μεταξύ τους, έχοντας σαν βάση και μέτρο σύγκρισης τη σωματική δύναμη. Ο αριθμός κάθε αποικίας φθάνει τα 200 Άγριο Κουνέλια.

H αναπαραγωγική ικανότητα του Άγριου Κουνελιού είναι παρόμοια με του Λαγού.

Γεννάει 5-6 φορές τον χρόνο από 5 αγριοκουνελάκια, αλλά συνολικά, όλη τη χρονιά, δεν ξεπερνά τα 10-15 μικρά. Τα νεογνά γεννιούνται μακριά από την φωλιά, σε απόσταση 150 m και σε ειδικά διαμορφωμένες στοές, ώστε να προστατεύονται από τα αρσενικά (που ως γνωστόν, ζηλεύουν και τα πνίγουν), αλλά και από τα αρπακτικά.

Το Άγριο Κουνέλι ζει 6-7 χρόνια.

3

Απειλείται από ένα μεγάλο αριθμό αρπακτικών. Κύριοι εχθροί του αποτελούν ο λύκος, η αγριόγατα, η αλεπού, ο αετός, τα αρπακτικά γεράκια και φυσικά, ο άνθρωπος.

Σημείωση: Καμιά ράτσα οικόσιτου κουνελιού δεν προέρχεται από τον Λαγό. Όλες οι ράτσες των κατοικίδιων κουνελιών προέρχονται από το Άγριο Κουνέλι!

Share your Bunny Thoughts..