About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿ · Difficult Conditions ✿

Πως να αντιμετωπίσεις την επιθετικότητα ενός κουνελιού..

Πως να αντιμετωπίσεις την επιθετικότητα ενός κουνελιού..

Κατά καιρούς λαμβάνω e-mail από ιδιοκτήτες κουνελιών που μου ζητάνε βοήθεια για την επιθετική συμπεριφορά των κατοικίδιών τους. Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να το δώσουν πίσω ή να το χαρίσουν σε κάποια άλλη οικογένεια! Εδώ θα τονίσω πόσο απογοητευμένη είμαι από αυτού του είδους σκέψη και συμπεριφορά! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του κουνελιού τους, να το ψυχολογήσουν ή να μάθουν τις ανάγκες και τους φόβους του κουνελιού τους. Έτσι, καταφεύγουν στην πιο εύκολη λύση: την εγκατάλειψη!

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολη η συγκατοίκηση μεταξύ ανθρώπου και ζώου! Και, όπως αντιλαμβάνομαι (μετά από σχεδόν 10 χρόνια που έχω αφιερωθεί στην αρθρογραφία για το συγκεκριμένο είδος κατοικίδιου), υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παρασύρονται από την όμορφη εμφάνιση του ζώου και το αποκτούν χωρίς να αναλογίζονται την τεράστια ευθύνη που επωμίζονται μαζί με αυτό.

Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν, που οφείλω να τους κάνω είναι το κατά πόσο είναι σίγουροι για την δική τους συμπεριφορά προς το κουνέλι τους. Το λεγόμενο «Δράση – Αντίδραση» ισχύει και, αν το κουνέλι σας είναι επιθετικό προς εσάς, πιθανόν να οφείλεται στην άσχημη συμπεριφορά σας προς αυτό.

Αν, λοιπόν, έχει συνδυάσει την εικόνα του χεριού σας με τον πόνο (όχι απαραίτητα επειδή το χτυπάτε αλλά επειδή, κάθε φορά που το παίρνετε αγκαλιά, πονάει ή επειδή το σηκώνετε από τα αφτιά), είναι πολύ λογικό να το βλέπει σαν εχθρό και να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον χώρο του. Να γιατί, κάθε φορά που πάτε να το χαϊδέψετε, σας δαγκώνει!

Πριν διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου, λοιπόν, καθήστε και αναλογιστείτε το κατά πόσο έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κουνελιού σας!

_______________

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα κουνέλι μπορεί να γίνει επιθετικό. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σας αναλύσω τους λόγους αλλά και τις λύσεις!

1. Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας γνωρίζει ποιος είναι το «αφεντικό»!

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθείτε με ένα κουνέλι που να θέλει να διαχειριστεί το σπίτι σας. Μπορεί να σας ακούγεται αστείο αλλά ισχύει! Είναι θέμα χαρακτήρα. Έχετε δει videos στο YouTube όπου κάποια σκυλιά έχουν «το πάνω χέρι» στα αφεντικά τους; Γιατί να μη μπορεί να το κάνει κι ένα κουνέλι; Μην σας ξεγελάει το μέγεθός του! Φυσικά, μην περιμένετε το είδος της επιβολής που θα μπορούσατε να βρείτε από ένα σκύλο. Όμως, όπως ένας σκύλος πρέπει να εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία, έτσι ακριβώς θα πρέπει να γίνει και με ένα κουνέλι. Αλλά, πριν εκπαιδεύσετε το κουνέλι σας, θα πρέπει να έχετε κερδίσει τον σεβασμό του πρώτα!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο τα κουνέλια προσπαθούν να διεκδικήσουν την κυριαρχία, είναι να σας δαγκώσουν ή να σας γρυλίσουν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κουνέλια προσπάθησαν να κάνουν τους ιδιοκτήτες τους να εγκαταλείψουν το καθιστικό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφήστε μια σύντομη και δυνατή κραυγή ή τοποθετήστε το κουνέλι σας στο πάτωμα (αν έχει πηδήξει πάνω στο σημείο που κάθεστε). Επίσης, μπορείτε να το μετακινήσετε μακριά από σας (αν είναι ήδη στο πάτωμα).

Μην ξεχνάτε πως οι κινήσεις σας δεν πρέπει να είναι απότομες ούτε να ασκήσετε δύναμη. Να μετακινήσετε το κουνέλι σας σταθερά και απαλά. Δεν θέλετε να το βλάψετε ή να το φοβήσετε! Ο στόχος σας είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι εσείς είστε το «αφεντικό». Αν το κουνέλι σας συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, βάλτε το στο κλουβί του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 λεπτά).

2. Το μυστικό της λύσης βρίσκεται στο χέρι σας!

Προσεγγίστε το κουνέλι σας ήρεμα ώστε να μην του προκαλέσετε φόβο. Φροντίστε να κρατάτε λιχουδιές στο χέρι σας. Ξαπλώστε στο πάτωμα κι αφήστε το να σας πλησιάσει. Ανοίξτε το χέρι σας. Αν το κουνέλι σας πλησιάσει και δεν δείχνει να φοβάται ή δεν προσπαθεί να σας δαγκώσει, αφήστε το να πάρει μια λιχουδιά και, με το ίδιο χέρι, προσπαθήστε να χτυπήσετε απαλά το κεφάλι του κουνελιού για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο! Αν το κουνέλι επιτεθεί στο χέρι σας, προσπαθήστε να αποφύγετε το δάγκωμα και χτυπήστε το πάτωμα με μια δυνατή γροθιά (ακόμα κι αν τελικά κατάφερε να σας δαγκώσει). Μεγάλη προσοχή! Το χτύπημα πρέπει να γίνει κοντά στο κουνέλι αλλά προσέξτε μη χτυπήσετε το ίδιο!

Επαναλάβετε 3-4 φορές την ημέρα!

Αυτή η κίνηση μεταφράζεται ως εξής: 1. δεν επιτρέψατε στο κουνέλι να σας δαγκώσει (μιας και συνήθως σας πιάνει απροετοίμαστους!), 2. ο συνδυασμός της απότομης κίνησης του χεριού με τον έντονο ήχο της γροθιάς, θα σαστίσει το κουνέλι και 3. αυτή η κίνηση λειτουργεί ως ένα είδος επιβολής και τότε το κουνέλι θα καταλάβει ότι το δάγκωμα δεν λειτουργεί για να σας εκφοβίσει.

TIP: Αν φοβάστε ότι θα τραυματιστείτε, φορέστε μακριά παντελόνια, παπούτσια, μακριά μανίκια, ακόμα και γάντια, αν κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να προστατευθείτε από τα δαγκώματα!

Μην χτυπήσετε ποτέ ξανά το κουνέλι! Εσείς και τα χέρια σας είστε οι πηγές της τροφής και της απόλαυσης. Το κουνέλι πρέπει να συνδυάσει το χέρι σας με την λιχουδιά και τα απαλά χάδια! Τίποτε άλλο! Ούτε καν με τις αγκαλιές! Αυτός είναι, λοιπόν, ο στόχος σας: να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κουνελιού σας!

Με τον καιρό, το κουνέλι θα αναθεωρήσει και θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στο χέρι σας και συνεπώς σε εσάς. Αυτό επιτυγχάνεται με το να τρώει από το χέρι σας μυρίζοντας, πέρα από την λιχουδιά, το άρωμα του δέρματός σας.

3. Διερευνήστε αν η επιθετικότητα του κουνελιού σας έχει υποκείμενη αιτία!

Μια αλλαγή στη συμπεριφορά του κουνελιού σας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας, πρέπει να διερευνηθεί για να εξαλειφθεί η πιθανότητα ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί το πρόβλημα.

Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, εξοικειωμένο με κουνέλια, για να αποκλείσετε τον πόνο, για παράδειγμα, ως αιτία για κακή συμπεριφορά. Οι ορμόνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του κουνελιού σας. Κάποιες φορές, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μια στείρωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της επιθετικότητας. Αυτό όμως αποτελεί την έσχατη λύση, όταν το πρόβλημα συμπεριφοράς είναι πολύ μεγάλο κι αφού έχετε αποκλείσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. ΜΗΝ καταφεύγετε στην στείρωση προτού δοκιμάσετε κάθε τρόπο αντιμετώπισης, δίνοντας το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την αλλαγή της συμπεριφοράς του! ☹

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Το κουνέλι μου με δάγκωσε! Γιατί;

Share your Bunny Thoughts..